Ćevapčići (mielone mięsne paluchy z grilla) potrawa Chorwacji

 


Ćevapčići- mielone mięsne paluchy , to potrawa, którą uczniowie przygotowali podczas lekcji z przysposobienia do pracy. Poznajemy w ramach projektu szczególnie Chorwację, dlatego dzisiaj mówiliśmy o chorwackich potrawach i jedną z nich wspólnie przygotowaliśmy. Uczniowie wybrali paluchy, które okazały się być przepyszne i bardzo pożywne. 


Jaki jest przepis na takie paluchy?



Produkty:

0,5 kg mielonego mięsa

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa

1 jajko


Przygotowanie:

1. Cebulkę pokroić na drobne kostki. 

2. Do miski włożyć mielone mięso.
3. Do mięsa wsypać pokrojoną cebulkę, dodać przyprawy do smaku.
4. Dodać jedno jajko i wszystko wymieszać.
5. Uformować małe paluchy z mięsa.
6. Paluchy upiec na grillu lub usmażyć na patelni.
7. Podawać z sałatką na patyku szaszłykowym lub w bułce.

Smacznego!


















Komentarze