Ćevapčići- mielone mięsne paluchy , to potrawa, którą uczniowie przygotowali podczas lekcji z przysposobienia do pracy. Poznajemy w ramach projektu szczególnie Chorwację, dlatego dzisiaj mówiliśmy o chorwackich potrawach i jedną z nich wspólnie przygotowaliśmy. Uczniowie wybrali paluchy, które okazały się być przepyszne i bardzo pożywne.
Jaki jest przepis na takie paluchy?
Produkty:
0,5 kg mielonego mięsa
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
1 jajko
Przygotowanie:
1. Cebulkę pokroić na drobne kostki.
2. Do miski włożyć mielone mięso.
3. Do mięsa wsypać pokrojoną cebulkę, dodać przyprawy do smaku.
4. Dodać jedno jajko i wszystko wymieszać.
5. Uformować małe paluchy z mięsa.
6. Paluchy upiec na grillu lub usmażyć na patelni.
7. Podawać z sałatką na patyku szaszłykowym lub w bułce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz